Різне

Молитви апостолу Матвію: найсильніші

Апостол Матвій був учнем самого Ісуса Христа з-поміж 12 апостолів. Він проповідував у Сирії, Мідії, Персії, Парфії та Ефіопії. І це завдання з Божою допомогою він виконав, пройшовши через страшні випробування та муки. Молитви апостолу Матвію допомагають людям набути сили і подолати, здавалося б, непорушні перепони.

Дні пам’яті:

  • 13 липня – Собор славних та всіхвальних 12-ти апостолів
  • 29 листопада

Житіє апостола Матвія

Матвій до звернення до Христа був митарем, тобто збирачем податків для римських правителів. Професія робила його ненавидимим євреями та зневаженим членом суспільства. Коли до нього наблизився Ісус і сказав: «Йди за мною», збирач податей залишив свою посаду і став вдячним учнем Спасителя. Він постійно слідував за ним весь час земного життя.

Будучи грамотним, Матвій вів записи того, що відбувалося з Господом та його учнями. Після піднесення Ісуса на небеса Матвій вирушив проповідувати до Палестини. Але після цього він тимчасово залишив проповідь і протягом 6 років жив у Єгипті, де на підставі власних нотаток і записів апостола Пилипа написав Євангеліє від Матвія, яке є сьогодні початком Нового Завіту. Саме він став автором першої євангелії, яка розповідає про життя Ісуса Христа.

Після цього апостол Матвій відправився знову проповідувати арабськими країнами, де й донині збереглися народи, які вірують у Христа. А останні роки життя Матвій провів в Ефіопії, проповідуючи серед племен людожерів, які є найпереконливішими язичниками, що поклонялися ідолам, які приносять їм криваві жертви.

Йому вдалося не лише звернути багатьох ідолопоклонників до віри Христової, а й збудувати храм у місті Мирмени. Там Матвію під час старанної молитви з’явився Господь і дав йому до рук жезло. Апостол цей жезл поставив біля храму, як наказав Господь. З жезла виросло дерево, а від його коріння стало витікати джерело води. Зрозуміло, такі дива звертали до віри багатьох язичників, адже апостол ще й зцілював хворих та немічних.

Але правитель Фулвіан не хотів, щоб частина його влади над населенням переходила до священиків і, схопивши Матвія, наказав спалити. Але вогонь було пошкодити тіло мученика на багатті. Тоді його облили смолою і поставили навколо вогнища ідолів, щоб усередині полум’я було спекотніше. Але вогонь розтопив ідолів і перекинувся на правителя. Він почав кричати і благати Матвія про допомогу. І по молитві святого, полум’я згасло. Тіло святого апостола залишилося неушкодженим, і він відійшов до Господа (60 р.).

Але правитель і на цьому не впевнився, а звелів запаяти тіло мученика в сталеву труну і кинути в море. Він сказав, що якщо Бог збереже тіло Матвія, то слід поклонятися цьому Єдиному Істинному Богу. Але вночі йому наснився Матвій, який вказав місце, де на березі знаходиться труна. Після цього його тіло з почестями принесли до храму, де Фулвіан щиро прийняв віру, хрестився і згодом став єпископом, який проповідував християнство.

У чому допомагають молитви святому?

Кожному православному знайоме ім’я Матвія, але моляться особисто йому мало хто, хоча молитви апостолу Матвію євангелісту мають величезну силу. Люди просять його про допомогу у своїй роботі, про послання успіху у поводженні з фінансами. І, звичайно, молитися Святому Апостолу потрібно про звільнення від бід, напастей, про спасіння душі та прощення гріхів.

Тексти молитов апостолу Матвію

Тропар, глас 3

Від умидниці до володаря Христа, що зветься на землі, за людину за добро, послідувавши, а вибраний апостол з’явився єси. твою, Матвій Богоглаголів,/ моли милостивого Бога,// так гріхів залишення подасть душам нашим.

Переклад: Завзято від збору мит пішов за Владикою Христом, що покликав тебе, і явився на землі людям за добротою, ти став обраним апостолом Його і гучним провісником Євангелія всесвіту. Тому ми шануємо священну пам’ять твою, Матвію Богословесному; благай милостивого Бога, щоб гріхи прощення подасть Він душам нашим.

Кондак, глас 4

Митарства його відкинув, / правди ігу притягся еси, / і з’явився еси купець найвиродніший, / багатство приніс, юж з висоти премудрість. ши,// написав годину судний.

Відкинувши поневіряння ярмо, ярму праведності ти підкорився і виявився чудовим купцем, отримавши багатство небесну премудрість. Тому й проголосив ти слово істини і пробудив безтурботних душі, написавши про годину суду.

Молитва

О, преславний апостол Матвій, душу за Христа, що зрадив, і кров’ю твою пажити Його удобрив! Почуй чад твоїх молитви і зітхання, серцем скорботним нині приносимі. Бо беззаконнями затьмарилися, і того лихо бідами, яшкірі хмарами, обкладімося, але ж доброго життя злиденцем зелене, і не можемо протистояти вовкам хижим, бо й розпорошується. О, сильний! Понеси немочі наші, не відлучайся духом від нас, нехай не розлучимося в кінець від любові Божої, але міцним заступом твоїм нас захисти, нехай помилує Господь усіх нас молитовних твоїх. гріхів наших, і нехай сподобиться з усіма Святими блаженного Царства і шлюбу Агнця Свого, Йому честь і слава, і подяка і поклоніння, на віки віків. Амінь.